niedziela, 13 grudnia 2015

Chciej to poznać


Miałem okazje ostatnio trochę podróżować po powiecie nakielskim i przywiozłem ze sobą mały bagaż rozkmin. Podróże uczą wiadomo to nie od dziś, ale jak sprawdziłem nie jest to pusty frazes. 

Drogi czytelniku nie musisz być mega asem by zauważyć trend na zdrową i ekologiczną żywność. Pewnie tak jak Ty podchodziłem do tego sceptycznie. Możliwość rozmowy z producentami nadała nieco innej barwy tej palecie. Podczas rozmów jasno wynikało połączenie żywności z taki wartościami jak rodzina, lokalność, przywiązanie do historii. Oczywiście jest to pomysł na biznes i rządzą tu prawa rynku. Jednak zobaczyć człowieka, który z pasją mówi o przetworach, kultywuje tradycje by przekazać je następnym pokoleniom - to jest coś.  Mało kogo stać na dbanie o jakość a nie o ilość wytwarzanego produktu. Jakość tych produktów, które miałem okazje próbować wydaje mi się, że była wysoka (choć jestem laikiem w tych sprawach).

Ciekawym jest doświadczenie gdy ludzie mówią o ważnych sprawach w ich życiu i dają Ci namacalny dowód tego. Na fejsie ludzie piszą, że coś lubią, robią, wyznają prawdy by się nimi chwalić. Wytwórca robi coś dobrze i nie wyskakuje Ci z lodówki, nie widzisz go na bilbordach. Daje ci produkt i daje Ci wiedzę o nim, gdzieś między wierszami nawet wiedzę życiową. Jest to w pewnym sensie elitarne ale chciej to poznać!